PIKANTNE BURRITO Z KURCZAKIEM
BURRITO Z KURCZAKIEM
Siemanko ! Dzisiaj już lecimy w klimacik imprezowy, w końcu mamy weekend. Ale czy przygotowanie imprezowego menu musi zajmować tyle czasu co zwykle ? Oczywiście, że nie. Macie ochotę na potrawę kuchni meksykańskiej, ale brakuje Wam pomysłu ? Dziki zachód, kaktusy, saloon i... burrito z kurczakiem. Czujecie ten klimat ? Ja również. Meksyk to kraj wielu kolorów, niezliczonej ilości przypraw, mieszających się z przeróżnymi aromatami. Ale Meksyk co !? Idealna przekąska na imprezę w gronie przyjaciół ? Bierzcie przepis i nie zwlekajcie...
Składniki:
* filet z kurczaka ( 300 gram )
* fix chili con carne knorr ( 1 opakowanie )
* tortilla przenna ( 4 sztuki )
* cebula czerwona ( 1 sztuka )
* czarna fasola z puszki ( 0.5 szklanki )
* papryka czerwona ( 1 sztuka )
* papryczka chili ( 2 sztuki )
* papryka żółta ( 1 sztuka )
* papryka ( 0.5 łyżki )
* pieprz czarny z Wietnamu mielony knorr ( 0.5 łyżeczki )
* świeża kolendra ( 1 pęczek )
* tarta mozarella light ( 100 gram )
* olej ( 50 mililitrów )
* woda ( 300 mililitrów )
Przygotowanie:
Filet z kurczaka oczyść z błonek, opłucz pod zimną wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie pokrój w cieńkie paseczki i zamarynuj w słodkiej papryce, świeżo mielonym pieprzu i oleju. Cebulę pokrój w piórka, paprykę oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w cieńkie paski, a papryczkę chili posiekaj. Dodaj czarną fasolę i podsmaż je razem z mięsem.Fix chili con carne Knorr połącz z wodą, wymieszaj i zagotuj w rondelku. Następnie wlej go na patelnię z mięsem i warzywami, gotuj wszystko razem do odparowania płynu. Po zdjęciu patelni z ognia dodaj posiekaną świeżą kolendrę. Tortille zrumień na suchej patelni, następnie nałóż na nie powstały farsz, posyp serem i zawiń jak krokieta, po czym ponownie podsmaż na suchej patelni.
Dodaj komentarz