CIASTO CZEKOLADOWE
CIASTO CZEKOLADOWE
Nie zaczyna się spożywania posiłków od deseru, ale dlaczego nie zacząć bloga od słodkości? 🥧🍪 Tak, tak wiem, że dziś zaczoł się Wielki Post i większość z Was odmawia sobie przyjemności jedzenia słodyczy, ale pomyślcie sobie, że dzięki temu nasz deser będzie smakował Wam jeszcze bardziej.
A o co właściwie się rozchodzi? O ciasto czekoladowe, które napewno przypadnie do gustu miłośnikom czekolady. ♥️ Tak szczerze muszę się Wam przyznać, że nie przepadam za ciastami czekoladowymi, wydają mi się suche i bez mało wyrazistego smaku czekolady, jednk nie to, to ciasto ma bardzo intensywny czekoladowy smak i rozpływa się z ustach, a do tego jest meega szybkie w przygotowaniu.🍫👍
Nie przedłużając już podaje przepis...
SKŁADNIKI:
- 3 tabliczki czekolady po 100g (gorzka lub mleczna według upodobania, ja preferuje 2 tabliczki gorzkiej i 1 mlecznej)
- 150g masła
- 1 szklanka cukry
- 5 łyżek mąki
- 6 jajek
PRZYGOTOWANIE:
Białka jajek ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy kolejno żółtka i miksujemy. Czekoladę wraz z masłem topimy w kąpieli wodnej. Ostudzoną czekoladę dodajemy do naszej masy i miksujemy do gładkiej konstystencji. Dodajemy przesianą mąkę i mieszamy delikatnie szpatułką.
Tak przygotowaną masę wlewamy do tortownicy o średnicy ok. 20 cm natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200C piekąc 10-12 min. Jeżeli ciasto będzie surowe przedłużyć czas pieczenia o 5 min lub do uzyskania odpowiedniego dla nas stopnia wypieczenia.
Pozdrawiam i życzę smacznego D.M.