Burgery
KLASYCZNY BURGER
Siemanko ! I znów ten poniedziałek...Szkoła, praca wiadomo nikt nie ma czasu. Zapewne większość z Was zamawia właśnie pizze albo zajada się kebabem z pobliskiej budki. Ale czy, każde jedzenie musi być aż takie czasochłonne ? Nie wydaje mi się... No ale o co się tak właściwie rozchodzi !? O burgery, które wciąż zyskują na popularności. Chrupiąca bułka, soczyste mięso i przeróżne dodatki... Ten fenomen trwa już w Polsce od lat, a i tak zaskakuje. Dzisiaj przychodzę do Was z najłatwiejszą wersją burgera dla zapracowanych. Tak więc przechodzimy do przepisu...
Składniki:
* wołowina mielona ( 500 gram )
* przyprawa do grilla ( 4 łyżki )
* bułki do burgerów z sezamem ( 6 sztuk )
* majonez ( 4 łyżki )
* ketchup ( 4 łyżki )
* listki sałaty lodowej ( 6 sztuk )
* pomidory ( 2 sztuki )
* korniszony ( 6 sztuk )
* cebula ( 1 sztuka )
Przygotowanie:
Mięso pomieszaj razem z przyprawą do grilla, wyrób ręką, uformuj okrągłe hamburgery o masie około 120g. Hamburgery powinny mieć średnicę co najmniej 10 cm i być grube na około 2 cm. Kotlety wrzuć bezpośrednio na dobrze rozgrzaną patelnię grillową. Grilluj około 15 minut w zależności od stopnia wysmażenia. Po 15 minutach hamburger powinien być już dobrze wysmażony. W międzyczasie przygotuj bułki, przekrój je na pół i opiecz na patelni. Posmaruj z obu stron sosem, który powstanie z pomieszania majonezu i ketchupu. Na dolną część bułki połóż zgrillowanego burgera, następnie ułóż liść sałaty lodowej, gruby plaster pomidora oraz plaster cebuli. Kanapkę przykryj górną częścią bułki posmarowaną sosem. Aby kanapka się nie rozleciała, przekłuj ją wykałaczką z nabitymi korniszonami i oliwką.